E. YLIOPPILASKIRJOITUKSET
Ylioppilaskirjoitukset järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä. Ilmoittautuminen kevään kirjoituksiin on tehtävä viimeistään 23.11. ja syksyn kirjoituksiin 5.6.
Syksyn 2022 yo-kirjoitusten info on to 1.9.2022 klo 16.00 luokassa …. Ylioppilaskirjoituksista pidetään perusinfo ke 26.10.2021 klo 20.15 luokassa 501, missä käydään läpi säännöstö ja jaetaan materiaali. Lisäksi pidetään kevään kirjoitusten info ke 26.1.2022 klo 20.15 luokassa 501 ja syksyn kirjoitusten info ti 10.5.2022 klo 20.15 luokassa 109. Näissä käydään läpi kirjoituspäivät ja -paikat, paperit, kirjoitusvälineet ja jaetaan materiaali. Yo-kirjoituksiin osallistuville infot ovat pakollisia.
Rajallisten kirjoitustilojen vuoksi Kuopion aikuislukio ottaa ylioppilaskirjoituksiin vain omia opiskelijoita.
Yleistietoa ylioppilastutkinnosta saa osoitteesta https://www.ylioppilastutkinto.fi.
1. Ylioppilastutkinnon rakenne
A. Yo-tutkinnon rakenne (syksyllä 2021 tai aikaisemmin yo-kirjoitukset aloittaneille)
Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään 4 koetta seuraavasti: Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen ja kolme muuta valitaan ryhmästä: toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka ja yksi reaaliaineiden koe. Lisäksi kokelas voi osallistua ylimääräisiin kokeisiin.
B. Yo-tutkinnon rakenne keväästä 2022 alkaen
Kokelaan on suoritettava viisi koetta, joihin sisältyy äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä kokelaan valinnan mukaan vähintään kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikan, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja reaaliaineen koe. Kokelas päättää itse, minkä viidennen kokeen suorittaa, esimerkiksi toisen reaaliaineen kokeen tai vieraan kielen. Uuden lain mukaiset muutokset koskevat kokelaita, jotka aloittavat tutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkintokerralla tai sen jälkeen. Tutkinnon suorittamisen jo aloittaneet tai viimeistään syksyllä 2021 aloittavat kokelaat suorittavat tutkinnon vielä nykyisen lainsäädännön mukaisesti.
Matematiikassa, toisessa kotimaisessa ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason mukaiset kokeet. Kokelas saa lukio-opinnoistaan huolimatta valita, kumman tason hän valitsee. Kokelaan on suoritettava kuitenkin vaativampi koe vähintään yhdessä näissä pakollisissa aineissa. Kielissä ja matematiikassa pitkään oppimäärään perustuva koe on mainittu vaativampi koe.
Äidinkielen ja kirjallisuuden koe
Äidinkielen koe on kaksiosainen: lukutaidon koe ja kirjoitustaidon koe. Lukutaidon kokeessa arvioidaan kokelaan kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa. Kokeen ensimmäinen osa keskittyy asia- ja mediatekstien ja toinen osa kaunokirjallisuuden analysointiin ja tulkintaan. Kirjoitustaidon kokeessa arvioidaan kokelaan kirjallista ilmaisukykyä sekä taitoa kielentää ajatuksia ja hallita asiakokonaisuuksia. Kokeessa on laajahko teema ja 5–7 siihen liittyvää aihetta. Kokelas valitsee aiheista yhden ja kirjoittaa tekstin teemaan liittyviä aineistoja hyödyntäen.
Suomi toisena kielenä -koe
Kokeessa on yhtenäinen teema ja aihepiiriin liittyviä tehtäviä. Kirjoitettujen, kuvallisten ja graafisten tekstiaineistojen lisäksi voidaan käyttää myös audiovisuaalisia tekstejä. Kokeessa on kuuntelu-, lukutaito- ja kirjalliseen viestintään liittyviä tehtäviä.
Kokelas voi suorittaa äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään perustuvana kokeena, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi ja hän on opiskellut suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaiset opinnot, jotka ovat kokeeseen osallistumisen edellytyksenä lukiokoulutuksen oppimäärää suorittavalle. (L 502/2019, 11 §).
Matematiikan koe
Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa. B-osa jakautuu edelleen kahteen osaan, jotka merkitään tunnuksin B1 ja B2. Kokeen alkuosassa laskinohjelmien käyttö on rajoitettu.
Reaaliaineiden kokeet
Reaaliaineiden kokeessa vastataan kokelaan valinnan mukaan pelkästään yhden aineen kysymyksiin. Reaaliaineiden kokeita voi suorittaa useita (vain yksi voidaan katsoa pakolliseksi). Keväällä ja syksyllä järjestetään kaksi reaalikokeen kirjoitustilaisuutta. Eri kokeet jakaantuvat eri päiville seuraavasti:
Toinen koepäivä: psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia
Toinen koepäivä: ev.lut.uskonto, ort.uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto
Aine Tehtävien määrä Vastausten enimmäismäärä
evankelisluterilainen uskonto 9 5
ortodoksinen uskonto 9 5
elämänkatsomustieto 9 5
psykologia 9 5
filosofia 9 5
historia 9 5
yhteiskuntaoppi 9 5
biologia 11 7
fysiikka 11 7
kemia 11 7
maantiede 9 5
terveystieto 9 5
2. Ylioppilastutkinnon suoritusaika
Yo-tutkinto tulee suorittaa enintään kolmien peräkkäisten (kevät/syksy/kevät tai syksy/kevät/syksy) kirjoitusten yhteydessä. Lisäaikaa tulee, mikäli tutkintoon kuuluva koe on hylätty. Hylättyä koetta saa yrittää uusia kolmesti kokeen tutkintokertaa seuraavan kolmen tutkintokerran aikana. Esimerkiksi: hylätty s2022: uusintaoikeuskerrat k2023, s2023, k2024.
Jos kokelas ei saa tutkintoa suoritetuksi vaaditussa ajassa, koko tutkinto katsotaan hylätyksi. Kokelas voi aloittaa tutkinnon suorittamisen alusta ja
sisällyttää hylätyn tutkinnon jo hyväksytyt kokeet uuteen tutkintoon tietyin reunaehdoin.
3. Osallistumisoikeus ylioppilastutkintoon
A. Lukion päättötodistukseen tähtäävä:
Kokeen osallistumisehtona on se, että henkilö on opiskellut kyseisen aineen pakolliset kurssit / opintojaksot (ks suoritussäännöt) ennen kirjalliseen kokeeseen osallistumista. Reaaliaineiden kokeen osallistumisehtona on kyseisen aineen pakollisten kurssien / opintojaksojen opiskelu – ja vähintään kaksi kurssia / opintojaksoa aineessa, jossa ei ole pakollisia kursseja / opintojaksoja. Lyhyen kielen kokeeseen osallistumisedellytyksenä on vähintään 3 kurssin / opintojakson opiskelu tässä kielessä.. Yo-tutkintotodistuksen saamisen ehto: lukion päättötodistus, päättötodistukseen vaadittavat kurssit / opintojaksot on suoritettava syksyllä 4.11. ja keväällä 4.5. mennessä.
B. Suomalaisen lukion oppimäärän suorittanut:
Yo-tutkintoon ja siihen kuuluviin kokeisiin saa osallistua henkilö, joka on suorittanut lukion koko oppimäärän.
C. Ammatillisen tutkinnon suorittanut:
Vähintään 2,5-vuotisen ammatillisen tutkinnon suorittaneella on suoritusoikeus ilman lukiosuorituksia (parasta aikaa mainittuja opintoja suorittava voi osallistua tutkintoon jo opiskeluaikanaan, kuitenkin aikaisintaan suoritettuaan vähintään 90 osaamispisteen opinnot).
Jos kokelas on suorittanut 2-vuotisen ammatillisen tutkinnon tai opiskellut kaksi vuotta ammatillisia opintoja, häneltä vaaditaan, että hän on opiskellut vähintään kaksi pakollista kurssia / opintojaksoa niissä oppiaineissa, joiden kokeisiin hän osallistuu. Jos oppiaineessa ei ole kahta pakollista kurssia / opintojaksoa, edellytetään vähintään kahden lukiokurssin / -opintojakson opiskelua kyseessä olevassa oppiaineessa.
4. Digitaalinen ylioppilaskoe
Opiskelijat käyttävät kokeessa omia tietokoneita (USB-liitäntä, langalliset kuulokkeet, langallinen hiiri). Ylioppilaskirjoitukset ovat kokonaan digitaaliset. Ensimmäisessä ja neljännessä periodissassa opiskelun tvt-taitojen kurssilla (TVTopo) on mahdollista tutustua koulumme sähköisiin oppimateriaaleihin ja oppimisalustoihin sekä valmistautua digitaalisiin ylioppilaskirjoituksiin.
Seuraa ohjeita: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto
Oma tietokoneen testaus Abitti-järjestelmään: syksyllä ke 1.9., ke 8.9., keväällä ke 23.2. ja ke 2.3. klo 16 luokassa 510.
5. Koesuoritusta heikentävän syyn ottaminen huomioon ylioppilaskirjoituksissa
Koesuoritusta heikentävinä syinä otetaan huomioon sairaus tai vamma, erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus (LUKI-vaikeus) tai vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta. Hakemus tehdään viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu tutkintoon ensimmäisen kerran.
Ennen kuin kokelas ryhtyy hakemaan lautakunnalta erityisjärjestelyjä ja hankkimaan tarvittavia liitteitä, hänen on syytä keskustella tarvittavista erityisjärjestelyistä sekä niiden toteuttamisesta lukion erityisopettajan tai rehtorin kanssa. Hakemus on toimitettava lautakuntaan viimeistään kevään tutkinnon osalta 30. marraskuuta ja syksyn tutkinnon osalta 30. huhtikuuta. Erityisjärjestelyistä päättää siis Ylioppilastutkintolautakunta, ne ovat mahdollisia, mutta eivät automaatio. Yksi peruste erityisjärjestelyiden myöntämiselle on lukio-opintojen aikainen tuen tarve ja toteutetut tukitoimet.
Koesuoritusta heikentävä syy otetaan huomioon pääsääntöisesti erityisjärjestelyillä. Sairaus tai vamma, lukihäiriö tai vaikea elämäntilanne voidaan ottaa arvostelussa huomioon vain, jos kokelas on saamassa kokeesta hylätyn arvosanan. Lisätietoja: Ylioppilastutkinto.fi → Määräykset → Erityisjärjestelyt
Koetilanteen mahdolliset eritysjärjestelyt
- lisäaika kokeeseen
- erillinen pienryhmätila (voi olla sermillä erotettu muusta koetilasta)
- lepäämiseen tarkoitettu tila
- oikeus suurentaa kirjasinkokoa tai käyttää suurempaa näyttöä
- näkövammaisen apuvälineillä suoritettava koe
- ääniaineistoiltaan rajoitettu koe
- avustajan käyttö
Äkillinen sairastuminen tai ennakoimaton elämäntilanne
Jos äkillinen tai ennakoimaton tilanne vaikuttaa ylioppilastutkinnon suorittamiseen, tulee kokelaan välittömästi ottaa yhteyttä lukion apulaisrehtoriin. Jos kokelaalla on hajautuskertoja tai uusimiskertoja jäljellä, arvioidaan, onko kokelaan edun mukaista hakea ilmoittautumisen mitätöintiä esimerkiksi lääkärinlausunnon perusteella vai suorittaa koe erityisjärjestelyitä hyödyntäen.
Muutos ilmoittautumistietoihin
Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta erityisen painavasta syystä hyväksyä muutoksen ilmoittautumiseen sisältyviin tietoihin, jos ilmoittautumisessa on todistettavasti tapahtunut virhe. (L 672/2005, 5 §) Hakemukseen on liitettävä kokelaan ilmoittautumislomake tai siitä otettu kopio sekä rehtorin lausunto asiasta.
Ilmoittautumisen mitätöinti
Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta erityisen painavan syyn vuoksi mitätöidä tutkintoon kuuluvaan kokeeseen tai erilliseen kokeeseen tehdyn sitovan ilmoittautumisen. (L 672/2005, 5 §) Painaviksi syiksi lautakunta on katsonut esimerkiksi sairauden, ulkomailla tapahtuvan opiskelun tai työskentelyn sekä varusmiespalveluksesta aiheutuvan erityisen esteen. Ilmoittautumisen mitätöinti ei pidennä tutkinnon suorittamiselle säädettyä aikaa. Ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.
Hakemukset tehdään sähköisinä yhdessä apulaisrehtorin ja/tai erityisopettajan kanssa.
Opinto-opas12.11.2021