C. SUORITUSSÄÄNNÖT

1. Opiskeluaika

Opiskeluaika molemmilla kouluasteilla on 4 vuotta. Opiskelija voi perustellusta syystä hakea rehtorilta opiskeluajan pidentämistä. Lisäaikaa voidaan myöntää korkeintaan vuodeksi. Lisäajan myöntämisen perusteita voivat esimerkiksi olla terveydelliset tai sosiaaliset syyt.

2. Kurssien / opintojaksojen suoritusjärjestys

Ohjeellinen suoritusjärjestys on selvitetty sivulla 18.

3. Opetukseen osallistuminen

Opetukseen osallistuminen kuuluu olennaisena osana kurssin / opintojakson suorittamiseen. Kurssiin ja opintojaksoon kuuluvat tehtävät tulee tehdä annettujen ohjeiden ja aikataulujen mukaan, tämä koskee myös etä- ja verkko-opintoja.

4. Vapautus opetukseen osallistumisesta

Opettaja voi vapauttaa opiskelijan erityisestä syystä oppitunneilla käymisestä. Arvosanan saaminen edellyttää kuitenkin loppukokeen suorittamista. Asiasta tulee sopia kurssin / opintojakson alkaessa opettajan kanssa.

5. Kurssiarviointi / Opintojakson arviointi

Pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit ja opintojaksot arvostellaan arvosanoin 4–10, arvosana 4 on hylätty. Kertauskursseista ja -opintojaksoista saa suoritusmerkinnän (S). Itsenäisesti suoritetuista opinnoista ei voi saada arvosanaa 4. Jos itsenäinen kurssi / opintojakso hylätään, siitä ei tule mitään arvosanamerkintää eikä sitä lasketa opintosuoritukseksi.

6. Loppukokeet

Kurssin tai opintojakson suorittaminen edellyttää yleensä loppukokeen suorittamista.

7. Hylätyn kurssin / opintojakson uusiminen

Hylättyä arvosanaa saa kerran yrittää pelkästään tenttimällä uusintakokeessa. Uusintakokeen yhteydessä tapahtuva korotus tulee suorittaa saman tai viimeistään seuraavan periodin uusintakokeessa.

8. Hyväksytyn kurssin / opintojakson uusiminen

Arvosanoja saa korottaa vain osallistumalla kyseiselle kurssille / opintojaksolle uudestaan tai kertauskurssin / -opintojakson yhteydessä. Päättöarvosanaa määrättäessä otetaan huomioon parempi arvosana.

9. Puuttuva loppukoe

Mikäli opiskelija ei ole pätevästä, opettajan hyväksymästä syystä päässyt kurssin / opintojakson kokeeseen, hänellä on kerran oikeus pelkästään tenttimällä suorittaa se (kuten kohta 7). Uusintakokeen yhteydessä tapahtuva korotus tulee suorittaa saman tai viimeistään seuraavan periodin uusintakokeessa.

10. Siirtyminen päivälukiosta

a) Jos opiskelija tulee suoraan päivälukiosta, hänen on suoritettava samassa suhteessa kursseja / opintojaksoja aikuislukiossa kuin häneltä puuttuu päivälukion OPS:n mukaisia kursseja /opintojaksoja. Esim. Jos hänellä on 60 kurssia päivälukiosta eli kursseista puuttuu 15/75 x 100 % = 20 %, pitää hänen suorittaa aikuislukiossa 0,2 x 44 = 9 kurssia.
b) Jos opiskelija on ilmoittautunut toisessa lukiossa YO-kirjoituksiin, niin ilmoittautumisen ja kirjoitusten välillä hän ei voi siirtyä aikuislukion opiskelijaksi.
c) Opiskelija ei voi siirtyä aikuislukioon kolmannen opintovuoden kevätlukukaudella.

11. Vilppi

Jos opiskelija syyllistyy vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hänen opintosuorituksensa hylätään. Hän joutuu käymään kyseisen kurssin / opintojakson uudelleen. Samoin menetellään, jos jokin kurssiin / opintojaksoon liittyvä, arvioitava ja arvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi. Plagioinnilla tarkoitetaan sitä, että toisen henkilön ideoita ja tekstiä esitetään omana tuotoksena alkuperäistä lähdettä ilmoittamatta. Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen kurssin opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken.  Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat. Jos opiskelija on alaikäinen, vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.

Opinto-opas12.11.2021