B. OPETUSJÄRJESTELYT
Koko tutkinto
Lukio vastaa päivälukiota ja perusaste vastaa peruskoulun luokkia 7–9. Päättötodistuksen saadakseen tulee suorittaa tuntijaossa määritellyt pakolliset opinnot ja syventäviä sen verran, että vähimmäiskurssimäärä (44) tai -opintojaksot (88) täyttyy. Koko tutkinnon (sisältää yo-kirjoitukset) suorittaminen kolmessa vuodessa edellyttää keskimäärin 3 kurssin / opintojakson suorittamista periodissa. Opiskeluaikaa on mahdollista lyhentää tai pidentää.
Aineopiskelu
Opiskelija voi osallistua vain yhden tai useamman aineen opiskeluun. Opiskelun päätyttyä kirjoitetaan pyynnöstä todistus suorituksista.
Korottaminen
Arvosanojen korottaja suorittaa korotusaineissa koulun vaatimat kurssit / opintojaksot. Annettavan todistuksen arvosana määritellään näiden opintojen perusteella.
Lukio-opintojen huomioiminen
Aiemmat lukio-opinnot voidaan lukea hyväksi. Hyväksi lukeminen on kirjallisesti sovittava opinto-ohjaajan, rehtorin tai apulaisrehtorin kanssa opintojen alkaessa.
Ammatillisten opintojen huomioiminen
Suoritetusta ammatillisesta tutkinnosta voidaan lukea hyväksi lukiotutkinnon valinnainen osuus, jolloin siis riittää, että suorittaa pakolliset opinnot. Pakollisia opintoja on 33 kurssia (66 opintopistettä) tai 37 kurssia (74 opintopistettä) matematiikan tason (lyhyt/pitkä) valinnasta riippuen. Lisäksi joitakin alkupään pakollisia opintoja voidaan hakemuksesta lukea hyväksi. Tällöin on otettava yhteys opinto-ohjaajaan tai rehtoriin. Näitä hyväksilukemisperiaatteita voidaan soveltaa parasta aikaa ammatillista tutkintoa suorittaviin.
Lukuvuosi
Lukuvuosi alkaa 29.8.2022 ja päättyy 3.6.2023. Opetusta on maanantaista torstaihin, lisäksi joinakin perjantai-iltoina on mahdollisesti kokeita. Oppitunnit ovat pääsääntöisesti välillä 16.30–19.45, rajoitetusti opintoja on myös klo 14.45–16.15 (iltapäiväopetus).
Kesälukio
Kesä- ja elokuussa koulussa toimii kesälukio. Ohjelmassa on lähinnä kielten ja matematiikan lukiokursseja ja -opintojaksoja. Oppitunnit ovat välillä 9.30–19.35.
Periodi
Varsinainen lukuvuosi on jaettu kuuteen ja kesäkausi kahteen osaan eli periodiin. Kullakin periodilla opiskelija keskittyy vain tiettyihin opintoihin. Kesäperiodit ja lukuvuoden 3. periodi ovat ajallisesti muita lyhyemmät ja niillä kunkin kurssin tai opintojakson oppitunnit pidetään joka päivä, kun taas muilla periodeilla oppitunnit pidetään kahtena päivänä viikossa.
Kurssi / opintojakso
Kullakin periodilla opiskeltu aine käsittää yhden kurssin tai opintojakson. Kurssin ja opintojakson laajuus on yleensä kaksi opintopistettä. Kurssilla / opintojaksolla on kymmenen opetuskertaa, yleensä loppukoe ja palautustilaisuus. Kurssilla / opintojaksolla on oppitunteja kahtena iltana viikossa; maanantaisin ja keskiviikkoisin opiskellaan tietyt kurssit – tiistaisin ja torstaisin toiset kurssit opintotarjottimen mukaan. Kolmannella periodilla opiskellaan samoja kursseja / opintojaksoja joka ilta (ma–to). Kurssit ja opintojaksot on numeroitu, opinnot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.
Opintotarjotin
Jokaiselle lukuvuodelle laaditaan ennakolta suunnitelma, josta ilmenee mitkä kurssit / opintojaksot ja milloin ne ovat lukuvuotena suunniteltu pidettäväksi. Opintotarjotinta tarkistetaan lukuvuoden aikana lisäämällä tai poistamalla kursseja ja opintojaksoja. Ehdotukset lisäyksistä tehdään opettajalle, opinto-ohjaajalle tai rehtorille.
Ilmoittautuminen
Ensimmäisen periodin kursseille ja opintojaksoille mennään suoraan ja ilmoittaudutaan opettajalle. Myös Wilman kautta voi ilmoittautua jo ensimmäisen periodin opintoihin. Muiden periodien lukio-opintoihin sen sijaan täytyy ilmoittautua ennakkoon Wilmassa edellisen periodin viimeiseen koepäivään mennessä.
Tuntijako
Tuntijako määrää, mitä aineita ja kuinka monta kurssia / opintojaksoa täytyy suorittaa päättötodistuksen saadakseen.
Vähimmäisoppimäärä
Lukion päättötodistuksen saadakseen on opiskelijan suoritettava tuntijaossa määritelty vähimmäisoppimäärä (44 kurssia, 88 opintopistettä).
Kurssikoe
Jokaisen periodin lopussa on päättöviikko, joka käsittää neljä koepäivää. Suoritusaika kokeessa on klo 16.30–19.45 (poikkeuksena iltapäiväkurssit ja -opintojaksot). Tarvittaessa kokeessa tulee esittää henkilöllisyystodistus. Opintosuoritus voi perustua kokonaan tai osittain opintojen aikana tehtyihin tuotoksiin ja testeihin. Kurssin tai opintojakson päättöviikon koepäivä voidaan käyttää myös opetukseen. Digitaalisessa kokeessa opiskelija käyttää omaa tietokonetta. (USB-liitäntä, langalliset kuulokkeet ja tarvittaessa langallinen hiiri.)
Kokeen palautus
Periodeilla I–V ma/ke-opintojen (paperiset) kokeet palautetaan seuraavan periodin 3. ja ti/to–opintojen kokeet 4. opetusiltana klo 18.00–18.15. VI-periodin kokeet palautetaan työkauden viimeisenä työiltana. Digitaalisesta kokeesta saatu palaute tulee opiskelijan sähköpostiin.
Uusintakoe
Jokaisen periodin osalta järjestetään uusintakoe. Uusintakokeessa saa yhden kerran yrittää korottaa hylättyä kurssin tai opintojakson arvosanaa. Lisäksi uusintakokeessa voi yhden kerran yrittää suorittaa kurssin tai opintojakson, jonka loppukokeeseen opiskelija ei ole pätevästä, opettajan hyväksymästä syystä päässyt osallistumaan. Uusintakokeeseen on ilmoittauduttava kirjallisesti kurssin / opintojakson opettajalle tai aikuislukion kansliaan viimeistään koepäiväviikon tiistaina. Myös sähköpostitse voi ilmoittautua opettajalle. Uusinnat tulee suorittaa kyseisen periodin uusintakokeessa. Uusintakokeeseen ilmoittautuneen ja siitä poissa olleen korotuskerta menee, jos hän ei ennen koetilaisuutta peru ilmoittautumistaan. Uusintakokeessa tulee esittää henkilöllisyystodistus elleivät valvovat opettajat tunnista opiskelijaa.
Tukiopetus
Opiskelijalla on mahdollisuus saada tukiopetusta. Sovi asiasta kurssin opettajan kanssa.
Kertauskurssit
Johdantokursseilla (0–kurssit) kerrataan peruskoulun keskeisiä sisältöjä ennen varsinaisia lukiokursseja. Abi–kurssit on tarkoitettu ylioppilaskokeisiin valmistautuville. Kertauskurssien sijainti periodeissa
- A–englanti: ENA0 (1) AbiE (4)
- B–ruotsi: RUB0 (1) AbiR (4)
- Lyhyt matematiikka: MAB0 (2 ja 4) AbiN (4) MAB17 (6) MAA19 (4)
- Pitkä matematiikka: MAB0 (2 ja 4) MAA19 (4)
Opintojen ohjaus
Opintojen ohjausta antavat jokainen opettaja oman aineensa osalta, opinto-ohjaaja ja rehtori. Opinto-ohjaajana toimii Henri Huovinen. Hänen sähköpostiosoitteensa on henri.huovinen@opedu.kuopio.fi, puhelin …. Opinto-ohjaaja auttaa laatimaan opiskelusuunnitelmia, pitää ohjaukseen liittyvistä aiheista luentoja ja on tavattavissa vastaanottoaikoina. Opinto-ohjaajan puoleen tulee kääntyä kaikissa opinto-ohjelmiin liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaajan vastaanotto (yleensä ma-to 16.00–16.45) on …… Etälukiolaisten ohjaajana toimii lisäksi Martti Keinänen, martti.keinanen@opedu.kuopio.fi, puhelin 044 718 1747. Apulaisrehtori Tiina Kaljunen on tavattavissa aikuislukion kansliassa, tiina.kaljunen@opedu.kuopio.fi, puhelin 044 718 1239.
Ryhmänohjaus
Ryhmänohjaajina toimivat seuraavat opettajat: Minna Hultunen 20A, Riina Pirskanen 20B, Heli Könönen 21A, Minna Hämäläinen 21B, Tuija Kauhanen 22A ja Mira Lyytikäinen 22B. TUVA:n ryhmän ohjaaja on Riina Pirskanen. Voit ottaa yhteyttä ryhmänohjaajiin sähköpostilla tai Wilma-viestillä. Opettajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@opedu.kuopio.fi. (Poikkeus Minna Hultunen, minnamaria.hultunen@opedu.kuopio.fi.)
Erityisopettaja
Erityisopettaja tekee tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden lukiseuloja ja laatii lausuntoja ylioppilastutkintolautakunnalle sekä auttaa oppimiseen liittyvissä haasteissa. Erityisopettajana toimii Inka Turunen, inka.turunen@opedu.kuopio.fi, puhelin 044 718 1349.
Ammatinvalinta
Ammatinvalinnanohjauksesta vastaa opinto-ohjaaja Henri Huovinen. Hän auttaa esimerkiksi yhteishakuun liittyvissä asioissa ja häneen tulee ottaa yhteys kaikissa jatko-opintoihin liittyvissä asioissa.
Yhteenveto kurssiarvosanoista
Yhteenvedon kurssiarvosanoista voi tarkistaa Wilman kautta. Virallisen todistuksen suorituksista saa pyydettäessä kansliasta.
Poissaolot
Opettajalle on hyvä ilmoittaa poissaoloista. Neuvottele opettajan kanssa suorituksesta, mikäli joudut olemaan poissa kurssilta / opintojaksolta 3 opetuskertaa.
Eroaminen
Kun päätät opintosi, ilmoita siitä kansliaan. Eronneelle kirjoitetaan pyynnöstä erotodistus.


