AINEKOHTAISIA OPISKELUOHJEITA
Kertaa jatkuvasti aiemmin opittua!
Äidinkieli ja kirjallisuus
Äidinkielen ja kirjallisuuden opintojaksot ovat monipuolisia ja vaativat monenlaista osaamista. Pelkkä hyvä kirjoitustaito ei riitä, vaan yksi keskeisimpiä tavoitteita on, että oppii tuottamaan, erittelemään ja tulkitsemaan erilaisia aineistoja. Jotta pystyy analysoimaan tekstejä napakasti, pitää myös oppia käyttämään erilaisia käsitteitä. Kaikilla äidinkielen opintojaksoilla harjoitellaankin näitä taitoja samalla, kun paneudutaan ylioppilaskirjoitusten tehtävätyyppeihin.
Koska opintojaksot ovat tiiviitä, täytyy opiskelu aloittaa reippaasti. Ensimmäisellä oppitunnilla sovitaan pakollisista ja arvioitavista tehtävistä ja aikataulusta sekä asetetaan omat opintojaksoa ja oppimista koskevat tavoitteet. Noudata opettajan antamaa aikataulua ja palauta annetut kotitehtävät, esimerkiksi kirjoitelmat, ajallaan.
Äidinkielessä opiskellaan suurimmaksi osaksi O365-oppimisympäristössä tai Moodlessa, joten oppi- ja tehtäväkirjan lisäksi tarvitset tietokoneen. Ota tarvittavat välineet mukaan jo ensimmäiselle oppitunnille.
Jokaisella äidinkielen opintojaksolla luetaan vähintään yksi teos. Jotta ehtii kunnolla paneutua teokseen, on syytä heti jakson alettua hankkia vaadittu kirja ja ryhtyä lukemaan sitä annetusta näkökulmasta.
Pyydä teksteistäsi rohkeasti palautetta sekä opettajalta että muilta opiskelijoilta ja hyödynnä saamasi palaute. Kuuntele, tee muistiinpanoja ja kysy rohkeasti. Ole aktiivinen myös vapaa-ajallasi – lue erilaisia tekstejä. Monilukutaito harjaantuu vain opettelemalla lukemaan ja analysoimaan tekstejä internetistä, sanomalehdistä jne.
Äidinkielen opintojaksot kannattaa käydä järjestyksessä, sillä aiempia tietoja ja taitoja vaaditaan seuraavilla opintojaksoilla. Pakollisten opintojaksojen lisäksi kannattaa suorittaa myös syventävät opinnot, varsinkin jos tähtää yo-kirjoituksiin.
Vieraat kielet ja ruotsi
Kielten opiskelu vaatii monipuolista panostusta eri osa-alueisiin, sulatusaikaa ja kertausta. Kielissä opintojaksoja on runsaasti. Jos mahdollista, käy ne järjestyksessä, ensin etenevät (pakolliset), sitten syventävät ja abikurssi, varsinkin, jos tähtäät yo-kokeeseen. Oppikirja on hyvä työväline, mutta sitä on osattava käyttää. Vieraissa kielissä tulee välttää käytetyn oppikirjan hankkimista kurssille, jolla tehtävät tehdään kirjaan.
Opintojakson ensimmäinen oppitunti on tärkeä tien avaaja. Tule sinne (digi)kirjan kanssa, kuuntele opettajan ohjeet ja kysy lisää. Kurssin aikana on sanakokeita, kuunteluita, kotitehtäviä, suullisia ja kirjallisia harjoituksia ja näyttöjä, jotka tulee tehdä ennen koetta.
Oppimateriaaliin kuuluu yleensä kustantajan verkkomateriaali, josta voit kuunnella kappaleet, tehdä tehtäviä ja harjoitella ääntämistä, puhumista ja kirjoittamista. Kielissä sanaston opettelu on monille kaikkein vaikeinta. Käy siis kappaleet läpi ja tee ainakin sanastoon liittyvät tehtävät. Kielioppi on tärkeä osa kielen oppimisessa. Uudet kielioppiasiat selitetään aina oppitunneilla.
Ole mukana suullisessa tuntiharjoittelussa, tee kotona valmiiksi enemmän aikaa vievät muunnos- ja käännöstehtävät. Kielet ympäröivät meitä, ota ne vastaan kaikissa muodoissa, TV:n, radion, internetin, lehtien, kirjojen ja musiikin kautta.
Suunnittele, silmäile, lue teksti ja kuvat, kertaa, kuuntele, puhu, kirjoita, kertaa, kysy. Aseta oppimisellesi tavoite ennen opintoja, tee työtä sen saavuttamiseksi ja katso opintojakson lopussa, osasitko ja oivalsitko. Kielissä mitään ei voi jättää taakse, uudet asiat perustuvat ennen opituille; kertaa siis jatkuvasti aiemmin opittua!
Matematiikka
Matematiikassa onnistuminen edellyttää oikeaa asennetta. Työhön on ryhdyttävä heti. Ensin on rakennettava vankka perusta, jonka päälle myöhempi oppiminen rakentuu.
Oppitunneilla käsitellään opiskeltavan aiheen teoriaa, lasketaan esimerkkitehtäviä ja perehdytään matematiikassa tarvittavien tietokoneohjelmien käyttöön. Kotona tehtävä työ parantaa osaamista ja syventää ymmärrystä. Oppimisen kannalta kotona tapahtuva opiskelu ja harjoitustehtävien ratkominen ovat erittäin tärkeitä, pelkkä opetuksen seuraaminen ei johda omaan oppimiseen. Jollet osaa tehtäviä, muista kysyä opettajalta apua seuraavalla oppitunnilla. Ratkaisevan tärkeää on itsenäisen opiskelun kautta saavutettava hyvä laskutaito. Opiskele itseäsi, älä opettajaa tai sukulaisia varten. Koskaan et laske liikaa. Kirjan ratkaistuista esimerkkitehtävistä saat erinomaista apua. Mitä enemmän harjoitusta, sitä parempi tulos. Tärkeintä on, että LASKET ja HARJOITTELET!
Matematiikan opiskelijoille suositellaan tietokoneelle asennetun laskinohjelman käyttöä. Ilmaisella GeoGebra-ohjelmalla pääsee pitkälle sekä lyhyessä että pitkässä matematiikassa. Pitkän matematiikan opinnoissa suositellaan lisäksi hankkimaan edistyneempi, symboliseen laskentaan kykenevä TI-Nspire-laskinohjelma, jota voi hyödyntää myös ylioppilaskokeissa. Ohjelman hinta on noin 70 euroa. Muista, että laskinohjelmankin käytön oppii vain harjoittelemalla. Oppitunneilla emme ehdi perehtyä kaikkiin ohjelmien salaisuuksiin, mutta neuvoa voi aina kysyä opettajalta.
Matematiikan ylioppilaskirjoituksissa on kokeen alussa osio, jossa on selvittävä ilman edistyneempiä laskinohjelmia. Vastaavalla tavalla toimitaan myös useissa matematiikan kurssikokeissa.
Reaaliaineet
Opiskelu lukiossa on vaativampaa kuin peruskoulussa. Reaaliaineiden opintojaksot ovat tiiviitä ja kursseilla edetään nopeaa tahtia. Opiskelussa korostuvat omaehtoisuus, itsenäisyys ja vastuullisuus.
Tavoitteena on tiedon ymmärtäminen ja kokonaisuuksien hahmottamiseen. Pohdi asioiden välisiä yhteyksiä, vältä ulkolukua. Opettele peruskäsitteet hyvin. Kokeile ja etsi itsellesi sopivia opiskelutekniikoita. Digitaidot ovat lukio-opinnoissa välttämättömät, myös reaaliaineissa. Muistathan pyytää tarvittaessa tukiopetusta.
Hanki oppikirja ajoissa ja tutustu siihen jo ennen opintojen alkua. Saat näin kokonaiskuvan opintojaksosta, ja sinun on helpompi omaksua uusia asioita oppitunnilla. Oppitunneilla käsiteltävään aiheeseen kannattaa valmistautua etukäteen esimerkiksi lukemalla oppikirjaa. Käytä oppitunnit tehokkaasti: kuuntele, tee muistiinpanoja ja osallistu keskusteluihin. Tee annetut kotitehtävät tunnollisesti. Opintojaksojen arviointi on monipuolista ja arvioitavia osa-alueita on useita. Laadi itsellesi opiskeluaikataulu, jossa varaat aikaa myös lepoon ja virkistäytymiseen.
Seuraa tiedotusvälineistä maailman tapahtumia. Muista mediakriittisyys.

