AINEKOHTAISIA OPISKELUOHJEITA

Kertaa jatkuvasti aiemmin opittua!

Äidinkieli ja kirjallisuus

Äi­din­kie­len ja kir­jal­li­suu­den opin­to­jak­sot ovat moni­puo­li­sia ja vaa­ti­vat mo­nen­lais­ta osaa­mis­ta. Pelk­kä hyvä kir­joi­tus­tai­to ei rii­tä, vaan yksi kes­kei­sim­piä ta­voit­tei­ta on, että op­pii tuot­ta­maan, erit­te­le­mään ja tul­kit­se­maan eri­lai­sia ai­neis­to­ja. Jot­ta pys­tyy ana­ly­soi­maan teks­te­jä na­pa­kas­ti, pi­tää myös op­pia käyt­tä­mään eri­lai­sia kä­sit­tei­tä. Kai­kil­la äi­din­kie­len opin­to­jak­soil­la har­joi­tel­laan­kin näi­tä tai­to­ja sa­mal­la, kun pa­neu­du­taan yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ten teh­tä­vä­tyyp­pei­hin.

Kos­ka opin­to­jak­sot ovat tii­vii­tä, täy­tyy opis­ke­lu aloit­taa reip­paas­ti. En­sim­mäi­sel­lä oppi­tun­nil­la so­vi­taan pa­kol­li­sis­ta ja ar­vi­oi­ta­vis­ta teh­tä­vis­tä ja aika­tau­lus­ta sekä ase­te­taan omat opin­to­jak­soa ja op­pi­mis­ta kos­ke­vat ta­voit­teet. Nou­da­ta opet­ta­jan an­ta­maa aika­tau­lua ja pa­lau­ta an­ne­tut koti­teh­tä­vät, esi­mer­kik­si kir­joi­tel­mat, ajal­laan.

Äi­din­kie­les­sä opis­kel­laan suu­rim­mak­si osak­si O365-op­pi­mis­ym­pä­ris­tös­sä tai Mood­les­sa, jo­ten oppi- ja teh­tä­vä­kir­jan li­säk­si tar­vit­set tie­to­ko­neen. Ota tar­vit­ta­vat vä­li­neet mu­kaan jo en­sim­mäi­sel­le oppi­tun­nil­le.

Jo­kai­sel­la äi­din­kie­len opin­to­jak­sol­la lu­e­taan vä­hin­tään yksi teos. Jot­ta eh­tii kun­nol­la pa­neu­tua te­ok­seen, on syy­tä heti jak­son alet­tua hank­kia vaa­dit­tu kir­ja ja ryh­tyä lu­ke­maan sitä an­ne­tus­ta näkö­kul­mas­ta.

Pyy­dä teks­teis­tä­si roh­ke­as­ti pa­lau­tet­ta sekä opet­ta­jal­ta että muil­ta opis­ke­li­joil­ta ja hyö­dyn­nä saa­ma­si pa­lau­te. Kuun­te­le, tee muis­tiin­pa­no­ja ja kysy roh­ke­as­ti. Ole ak­tii­vi­nen myös va­paa-ajal­la­si – lue eri­lai­sia teks­te­jä. Moni­luku­tai­to har­jaan­tuu vain opet­te­le­mal­la lu­ke­maan ja ana­ly­soi­maan teks­te­jä in­ter­ne­tis­tä, sa­no­ma­leh­dis­tä jne.

Äi­din­kie­len opin­to­jak­sot kan­nat­taa käy­dä jär­jes­tyk­ses­sä, sil­lä ai­em­pia tie­to­ja ja tai­to­ja vaa­di­taan seu­raa­vil­la opin­to­jak­soil­la. Pa­kol­lis­ten opin­to­jak­so­jen li­säk­si kan­nat­taa suo­rit­taa myös sy­ven­tä­vät opin­not, var­sin­kin jos täh­tää yo-kir­joi­tuk­siin.

Vieraat kielet ja ruotsi

Kiel­ten opis­ke­lu vaa­tii moni­puo­lis­ta pa­nos­tus­ta eri osa-alu­ei­siin, su­la­tus­ai­kaa ja ker­taus­ta. Kie­lis­sä opin­to­jak­so­ja on run­saas­ti. Jos mah­dol­lis­ta, käy ne jär­jes­tyk­ses­sä, en­sin ete­ne­vät (pa­kol­li­set), sit­ten sy­ven­tä­vät ja abi­kurs­si, var­sin­kin, jos täh­täät yo-ko­kee­seen. Oppi­kir­ja on hyvä työ­vä­li­ne, mut­ta sitä on osat­ta­va käyt­tää. Vie­rais­sa kie­lis­sä tu­lee vält­tää käy­te­tyn oppi­kir­jan hank­ki­mis­ta kurs­sil­le, jol­la teh­tä­vät teh­dään kir­jaan.

Opin­to­jak­son en­sim­mäi­nen oppi­tun­ti on tär­keä tien avaa­ja. Tule sin­ne (digi)kir­jan kans­sa, kuun­te­le opet­ta­jan oh­jeet ja kysy li­sää. Kurs­sin ai­ka­na on sana­ko­kei­ta, kuun­te­lui­ta, koti­teh­tä­viä, suul­li­sia ja kir­jal­li­sia har­joi­tuk­sia ja näyt­tö­jä, jot­ka tu­lee teh­dä en­nen ko­et­ta.

Oppi­ma­te­ri­aa­liin kuu­luu yleen­sä kus­tan­ta­jan verk­ko­ma­te­ri­aa­li, jos­ta voit kuun­nel­la kap­pa­leet, teh­dä teh­tä­viä ja har­joi­tel­la ään­tä­mis­tä, pu­hu­mis­ta ja kir­joit­ta­mis­ta. Kie­lis­sä sa­nas­ton opet­te­lu on mo­nil­le kaik­kein vai­kein­ta. Käy siis kap­pa­leet läpi ja tee ai­na­kin sa­nas­toon liit­ty­vät teh­tä­vät. Kie­li­oppi on tär­keä osa kie­len op­pi­mi­ses­sa. Uu­det kie­li­oppi­a­si­at se­li­te­tään aina oppi­tun­neil­la.

Ole mu­ka­na suul­li­ses­sa tun­ti­har­joit­te­lus­sa, tee ko­to­na val­miik­si enem­män ai­kaa vie­vät muun­nos- ja kään­nös­teh­tä­vät. Kie­let ym­pä­röi­vät mei­tä, ota ne vas­taan kai­kis­sa muo­dois­sa, TV:n, ra­di­on, in­ter­ne­tin, leh­tien, kir­jo­jen ja mu­sii­kin kaut­ta.

Suun­nit­te­le, sil­mäi­le, lue teks­ti ja ku­vat, ker­taa, kuun­te­le, puhu, kir­joi­ta, ker­taa, kysy. Ase­ta op­pi­mi­sel­le­si ta­voi­te en­nen opin­to­ja, tee työ­tä sen saa­vut­ta­mi­sek­si ja kat­so opin­to­jak­son lo­pus­sa, osa­sit­ko ja oi­val­sit­ko. Kie­lis­sä mi­tään ei voi jät­tää taak­se, uu­det asi­at pe­rus­tu­vat en­nen opi­tuil­le; ker­taa siis jat­ku­vas­ti ai­em­min opit­tua!

Matematiikka

Ma­te­ma­tii­kas­sa on­nis­tu­mi­nen edel­lyt­tää oi­ke­aa asen­net­ta. Työ­hön on ryh­dyt­tä­vä heti. En­sin on ra­ken­net­ta­va vank­ka pe­rus­ta, jon­ka pääl­le myö­hem­pi op­pi­mi­nen ra­ken­tuu.

Oppi­tun­neil­la kä­si­tel­lään opis­kel­ta­van ai­heen te­o­ri­aa, las­ke­taan esi­merk­ki­teh­tä­viä ja pe­reh­dy­tään ma­te­ma­tii­kas­sa tar­vit­ta­vien tie­to­kone­oh­jel­mien käyt­töön. Ko­to­na teh­tä­vä työ pa­ran­taa osaa­mis­ta ja sy­ven­tää ym­mär­rys­tä. Op­pi­mi­sen kan­nal­ta ko­to­na ta­pah­tu­va opis­ke­lu ja har­joi­tus­teh­tä­vien rat­ko­mi­nen ovat erit­täin tär­kei­tä, pelk­kä ope­tuk­sen seu­raa­mi­nen ei joh­da omaan op­pi­mi­seen. Joll­et osaa teh­tä­viä, muis­ta ky­syä opet­ta­jal­ta apua seu­raa­val­la oppi­tun­nil­la. Rat­kai­se­van tär­ke­ää on it­se­näi­sen opis­ke­lun kaut­ta saa­vu­tet­ta­va hyvä las­ku­tai­to. Opis­ke­le it­se­ä­si, älä opet­ta­jaa tai su­ku­lai­sia var­ten. Kos­kaan et las­ke lii­kaa. Kir­jan rat­kais­tuis­ta esi­merk­ki­teh­tä­vis­tä saat erin­o­mais­ta apua. Mitä enem­män har­joi­tus­ta, sitä pa­rem­pi tu­los. Tär­kein­tä on, että LAS­KET ja HAR­JOIT­TE­LET!

Ma­te­ma­tii­kan opis­ke­li­joil­le suo­si­tel­laan tie­to­ko­neel­le asen­ne­tun las­kin­oh­jel­man käyt­töä. Il­mai­sel­la Ge­o­Geb­ra-oh­jel­mal­la pää­see pit­käl­le sekä ly­hy­es­sä että pit­käs­sä ma­te­ma­tii­kas­sa. Pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­nois­sa suo­si­tel­laan li­säk­si hank­ki­maan edis­ty­neem­pi, sym­bo­li­seen las­ken­taan ky­ke­ne­vä TI-Nspi­re-las­kin­oh­jel­ma, jota voi hyö­dyn­tää myös yli­op­pi­las­ko­keis­sa. Oh­jel­man hin­ta on noin 70 eu­roa. Muis­ta, että las­kin­oh­jel­man­kin käy­tön op­pii vain har­joit­te­le­mal­la. Oppi­tun­neil­la emme ehdi pe­reh­tyä kaik­kiin oh­jel­mien sa­lai­suuk­siin, mut­ta neu­voa voi aina ky­syä opet­ta­jal­ta.

Ma­te­ma­tii­kan yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa on ko­keen alus­sa osio, jos­sa on sel­vit­tä­vä il­man edis­ty­neem­piä las­kin­oh­jel­mia. Vas­taa­val­la ta­val­la toi­mi­taan myös useis­sa ma­te­ma­tii­kan kurs­si­ko­keis­sa.

Reaaliaineet

Opis­ke­lu lu­ki­os­sa on vaa­ti­vam­paa kuin pe­rus­kou­lus­sa. Re­aa­li­ai­nei­den opin­to­jak­sot ovat tii­vii­tä ja kurs­seil­la ede­tään no­pe­aa tah­tia. Opis­ke­lus­sa ko­ros­tu­vat oma­eh­toi­suus, it­se­näi­syys ja vas­tuul­li­suus.

Ta­voit­tee­na on tie­don ym­mär­tä­mi­nen ja ko­ko­nai­suuk­sien hah­mot­ta­mi­seen. Poh­di asi­oi­den vä­li­siä yh­teyk­siä, väl­tä ulko­lu­kua. Opet­te­le pe­rus­kä­sit­teet hy­vin. Ko­kei­le ja etsi it­sel­le­si so­pi­via opis­ke­lu­tek­nii­koi­ta. Digi­tai­dot ovat lu­kio-opin­nois­sa vält­tä­mät­tö­mät, myös re­aa­li­ai­neis­sa. Muis­tat­han pyy­tää tar­vit­ta­es­sa tuki­o­pe­tus­ta.

Han­ki oppi­kir­ja ajois­sa ja tu­tus­tu sii­hen jo en­nen opin­to­jen al­kua. Saat näin koko­nais­ku­van opin­to­jak­sos­ta, ja si­nun on hel­pom­pi omak­sua uu­sia asi­oi­ta oppi­tun­nil­la. Oppi­tun­neil­la kä­si­tel­tä­vään ai­hee­seen kan­nat­taa val­mis­tau­tua etu­kä­teen esi­mer­kik­si lu­ke­mal­la oppi­kir­jaa. Käy­tä oppi­tun­nit te­hok­kaas­ti: kuun­te­le, tee muis­tiin­pa­no­ja ja osal­lis­tu kes­kus­te­lui­hin. Tee an­ne­tut koti­teh­tä­vät tun­nol­li­ses­ti. Opin­to­jak­so­jen ar­vi­oin­ti on moni­puo­lis­ta ja ar­vi­oi­ta­via osa-alu­ei­ta on usei­ta. Laa­di it­sel­le­si opis­ke­lu­aika­tau­lu, jos­sa va­raat ai­kaa myös le­poon ja vir­kis­täy­ty­mi­seen.

Seu­raa tie­do­tus­vä­li­neis­tä maa­il­man ta­pah­tu­mia. Muis­ta me­di­a­kriit­ti­syys.

Opin­to-opas12.11.2021