TERVETULOA OPISKELEMAAN KUOPION AIKUISLUKIOON
Iltaopiskelu - ei pöllömpää
Olet tehnyt tärkeän päätöksen ryhtyessäsi opiskelemaan. Aikuislukion käyminen muiden toimintojen ohessa voi tuntua joskus raskaalta. Ajankäytön suunnittelu ja oikean opiskelutekniikan omaksuminen ovat avainasioita nopeatempoisen ilta- tai etäopiskelun onnistumiselle. Näiden taitojen oppiminen vie kuitenkin aikaa, joten älä lannistu äläkä anna periksi, jos kohtaat opinnoissasi vastoinkäymisiä.
Tähän opinto-oppaaseen on koottu opiskeluun liittyvät säännöstöt ja käytänteet. Jos kuitenkin jokin asia on Sinulle epäselvä, kysy heti neuvoa opettajaltasi, ryhmänohjaajalta, opinto-ohjaajalta tai rehtorilta. Jokainen neuvoo ja auttaa Sinua mielellään opiskeluun liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaaja pitää elokuun loppupuolella ja ennen jokaisen periodin alkua uusille opiskelijoille perehdyttämistilaisuudet ja on viikoittain tavattavissa vastaanottoaikoina, jolloin siis voit käydä neuvottelemassa hänen kanssaan opiskeluun liittyvissä asioissa.
Perinteisen iltaopetuksen lisäksi koulussamme on myös muita toimintoja. Koulumme tarjoaa paljon etä- ja verkko-opetusta. Kuulumme laajaan lukioiden ja ammatillisen koulutuksen Isoverstas-yhteistyöverkostoon, olemme siinä verkko-opetusta tarjoava oppilaitos. Etälukiotoiminnasta ja verkkokursseista on tarkemmin kohdassa G.
Lukuvuonna 2022-23 aloitamme uuden Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA-koulutus). TUVA-koulutuksessa yhdistyvät aiemmat perusopetuksen lisäopetus (kymppiluokka), lukioon valmistava koulutus (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA). TUVA-koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa ja jotka jostain syystä tarvitsevat valmentavaa koulutusta. TUVA-koulutuksessa on esimerkiksi mahdollista korottaa perusopetuksen arvosanoja ja tehdä lukiosuorituksia.
Koulussamme on toiminut yli 20 vuoden ajan suosittu (n. 400 opiskelijaa) kesälukio. Se antaa mahdollisuuden tehdä opintoja perinteisen lukuvuoden ulkopuolella. Kesälukiossa on kaksi tiivistettyä periodia – toisen kesäkuussa ja toisen elokuussa, opetusaineina vieraat kielet ja matematiikka. Kesän opintotarjotin tulee jakoon helmikuussa ja ennakkoilmoittautumiset on tehtävä huhtikuun loppuun mennessä.
Ylioppilastutkinnossa on tapahtunut muutoksia viimeisen reilun parinkymmenen vuoden aikana. Tutkinto on mahdollista hajauttaa maksimissaan kolmiin peräkkäisiin kirjoituksiin. Yo-tutkinto on oikeus suorittaa myös ammatillisen tutkinnon perusteella. Keväästä 2022 alkaen ylioppilastutkintoon on kuulunut viisi pakollista koetta. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto.
Ylioppilaskirjoitusten tulivat kokonaan digitaalisiksi keväällä 2019. Esimerkiksi kielissä ei järjestetä tällöin erillistä kuuntelukoetta. Ensimmäisessä ja neljännessä periodissa opiskelun tvt-taitojen kurssilla (TVTopo) on mahdollista tutustua koulumme sähköisiin oppimateriaaleihin ja oppimisalustoihin sekä valmistautua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.
Uudet opiskelijat aloittavat opintonsa 1.8.2021 käyttöönotetun opetussuunnitelman mukaisesti. Uudessa opetussuunnitelmassa kurssit muuttuivat opintojaksoiksi. Opintojaksojen pituudet ilmaistaan opintopisteitä. Vanha yhden kurssin suoritus vastaa kahden opintopisteen opintoja uudessa opetussuunnitelmassa. Tämän lukuvuoden 2022-23 opintotarjonnassa on tarjolla sekä kursseja että opintojaksoja. Aikaisempien opetussuunnitelmien mukaiset opinnot luetaan hyväksi. Mikäli nykyisen ja aiemman opetussuunnitelman samannumeroiset kurssit ja opintojaksot eivät vastaa toisiaan, vastaavuus löytyy opintotarjottimen takasivulla olevasta taulukosta. Tarvittaessa pyydä apua opinto-ohjaajalta.
Pitkä venäjä ja pitkä saksa suoritetaan yksilöohjauksessa. Lyhyiden kielten tarjonta on laaja. Tarjolla on espanjaa, italiaa, ranskaa, saksaa ja venäjää. Kaikkia näiden kielten kursseja / opintojaksoja ei voida aina pienen osallistumismäärän vuoksi järjestää perinteisenä iltaopiskeluna, vaan osa niiden loppupään opinnoista hoidetaan yksilöohjauksena. Maahanmuuttajille järjestetään lukiotasoista ”suomi toisena kielenä”- aineen opetusta.
Ammatillisia opintoja luetaan hyväksi lukiotutkintoon. Suoritetulla ammatillisella tutkinnolla voi korvata aikuislukion lukiotutkinnon valinnaiset opinnot. Pakollisistakin opinnoista eri anomuksesta on mahdollista korvata joitakin, tällöin anomus tulee tehdä heti opintojen alkaessa rehtorin, apulaisrehtorin tai opinto-ohjaajan kanssa.
Opiskeluohjelman laatiminen tapahtuu käyttäen lukuvuoden 2022–2023 opintotarjotinta, mistä ilmenee opetustoiminta päivämäärineen ja kellonaikoineen. Tarjotin-nimitys johtuu siitä, että kyseessä on ennakkosuunnitelma, johon saattaa tulla muutoksia (poistoja tai lisäyksiä) opiskelijoiden valintojen mukaan.
Onnea ja menestystä opinnoillesi.
Opinto-opas12.11.2021